Екологічні проблеми-через об’єктив фотокамери

Кривий Ріг – велике індустріальне місто, одне з найбільших у країні. І не потрібно дивитися на карту екологічного стану країни, щоб зрозуміти, що велике місто завжди має великі екологічні проблеми. Неможливо оцінити шкоду, якої завдають довкіллю монстри металургійної та хімічної індустрії. Щорічно зростає кількість викидів у атмосферу бруду та шкідливих хімічних елементів. Як і більшість європейських міст, Кривий Ріг переповнений автомобілями, двигуни яких, на жаль, часто не відповідають світовим екологічним стандартам.

Досить нестандартно прагнуть вирішити ці проблеми організатори криворізького фотоквесту (популярної серед фотографів гри). Хлопці вирішили присвятити гру, яка відбулась 8 та 9 вересня, екологічним проблемам нашого міста. Проблемам, пов’язаним не лише з димом великих підприємств та брудними стічними водами, а питанням, що лежать на дні свідомості кожного з нас. Озирніться лишень. Чи бите скло, що розкидане на дитячих майданчиках – провина великих підприємств? Чи винні шахти в тому, що сходити в туалет до найближчого під’їзду стало нормою життя? Якщо так далі піде, то, мабуть, на нас чекає дуже «світле майбутнє»… Та не будемо про сумне.

Цього разу під «свято фотографії» було виділено аж два дні. Це пов’язане в першу чергу з тонкощами оцінювання фотознімків. Адже кількість команд цього разу збільшилася майже на 50%, а це значить, що зросла кількість відзнятого фотоматеріалу і подовжилась та ускладнилась робота журі. Перший день фотозмагання, 8 вересня, традиційно розпочався біля фонтану навпроти міськвиконкому об 11:00, де зібралася рекордна кількість небайдужої до фотографії і активного творчого відпочинку молоді – аж 69 команд, що складає понад 240 чоловік. Теми змагання, насичені екологічною тематикою, – «Дерево в обгортці», «Місто на колесах», «Переробці не піддається» – примусили фотографів попітніти, аби отримати жадану славу переможців. Наступного дня о 15:00 у сучасному кінотеатрі «Зарічний» відбулась церемонія визначення та нагородження переможців. Отримані подарунки приємно вражали: щедрі спонсори забезпечили солідний призовий фонд, нагороджена була навіть команда, що зробила найабсурдніше фото. Вона отримала, як і належить, досить абсурдний подарунок – звичайну садову лопату, турботливо загорнену в подарунковий папір з великим рожевим бантиком. Неважко здогадатись, яка була реакція глядачів…

Нагороди за перші три місця, звісно, були більш серйозні. Мережа магазинів “Мир компьютера”, інтернет-магазин “www.dcity.com.ua”, фотостудія “Імідж” разом з центром підтримки громадських та культурних ініціатив “Тамариск” забезпечили за перше місце фотопринтер, за друге – солідну акустичну систему, за третє – штатив, приладдя, без якого не обійдеться жоден професійний фотограф. Також було багато інших цінних призів, серед яких найцінніший, мабуть, – гарний настрій та весело проведений час із друзями.

Досить емоційно насиченим вийшов цей фотоквест – шквал емоцій не вщухає на сторінках Інтернет-форумів. Лунають як схвальні відгуки, так і суворі докори. Серед найпоширеніших запитань – таке: «Навіщо все-таки було робити фотоквест екологічним?». Відповідь дуже проста та однозначна: «Висвітлення проблеми у мистецтві – це найпевніший шлях її подолання. Наша ініціативна група займається цим, тому що нам набридло жити серед сміття, дихати випаленим пластиком, щоранку прокидатися під дзвін битої склотари. Ми займаємось цим, бо вважаємо, що, доклавши певних зусиль, ми в змозі змінити стан речей. Ми бажаємо насправді світлого майбутнього для своїх дітей!…»

 

Кирило Казачек
(“Металлург” №37(86))
Фото В’ячеслава Білоуса.